İZMİR'İN FAYTONLARI

BEREKETLI TOPRAKLAR

DOĞU KARADENİZ 2013

BERLIN ve HAMBURG

Ilk Fotograf Sunumum.

1 Temmuz 2010 Perşembe

ROMA

Gezimizın üçüncü durağı Roma oldu. Şehrin etrafında  çevre yolu bir otoyol var ama şehre giriş motosikletler yüzünden bir felaket!.. Sağınızdan solunuzdan vızır vızır geçiyorlar. Kız, erkek yaşlı genç herkes motor kullanıyor. Yolda bir bakıyorsunuz tiril tiril giyinmiş bir bay veya bayan bir elinde çanta diğer elinde motor kaskı... Bir de şehrin civarında outlet tipi alışveriş merkezleri var ki eğer eşiniz, çocuğunuz buraları gezmeye meraklıysa yandınız derim!... Bizdeki Forum'un 5 katı büyüklükte Prada, DG, Gucci gibi markaların mağazaları var ve fiyatlar şehirdeki mağaza fiyatlarının 1/3 kadar. Ben böyle bir outlette ne yazık ki  6 saat vakit geçirmek zorunda kaldım!..Roma'ya gelince.. Muhteşem bir şehir, yine insanlar son derece şık ve abartmıyorum her sokağında turist var. Romalılar adeta atalarıyla beraber yaşıyor. Her noktadan tarih fışkırıyor. Objektifime takılanlara bakacak olursak...

Roma Forum
Tarihi Roma Medeniyetinin doğduğu yerdır. Palatine Tepesi ve Capitoline Tepesi arasında yer alır. Roma Medeniyeti'nin en eski kalıntıları buradadır.

Antoninus ve Faustina Tapınağı
Antoninus Pius tarafindan, sevgili esi Faustina ölünce onun anısına yaptırılmıştır. MS 141. Antoninus Pius'un da MS 161 de ölmesiyle tapinağın adi Antoninus Faustina olarak değistirilmistir.


Antiquarium
Roma Forum'un müzesidir. Kazılarda çıkan birçokbüstler, heykeller burada muhafaza edilmektedir.


Divus Romulus Tapınağı 
Imparator Maxentius'un oglu Romulus'un MS 307 de olumu uzerine tanrilastirildi ve adina bu tapinak yapildi.


Jul Sezar Basilikası Kalıntıları


Maxentius Basilikası


Septimius Severius Kapısı
Imparator Septimius Severus ve iki oglunun ( Caracalla ve Geta) Perslere karsi kazandiklari zaferin anisina MS 203 de yapilmistir.


Tiberius Sarayı


Umbilical Urbis Romae
Forum Romanum'un ozel anıtıdır. O zamanki sehrin merkezini gosterir. Tahminen MS 2 yy yapilmistir. Umbilical Urbis Romae tahminen Mundus'un bir benzeridir. Efsaneye gore Romulus şehri kurduğunda yuvarlak bir cukur kazar ve yeni gelen halka geldikleri yerlerden toprak atmalarını söyler. Ilk çikan meyva da kutsanir. Mundus'un yeraltı ve yerüstü kısımları vardır. Umbilical Urbis Romae tahminen yerüstü kısmıdır.


Via Sacra


Titus Kapısı
MS 72 de Imparator Domitian tarafindan MS 70 de Kudüsü istila eden kardesi Titus'un ölümü üzerine onun anısına yaptırılmıştır.





Palatine Stadyumu


Bundan sonraki tarihi eserler modern Roma'nın içinde bulunmaktadır.


Colisseum
Coliseum'un yapilmaya baslanmasi MS 70-72 yillarinda imparator Vespasian zamanina rastlar, MS 80 Imparator Titus zamaninda tamamlanir. Domitian devrinde ise modifikasyonlar gecirir. MS 81-96. Eserin diger bir adi da Flavium Amfitiyatrosudur. Bu isim Vespasian ve Titus'un ailelerinin isimlerinden turetilmistir. 50000 kisilik kapasitesi vardir.





Constantin Kapısı
Konstantin Kapisi, Imparator I. Konstantin'in 28 Ekim 312 de Milvian Koprusu Savasinda Maxentius'u yenmesi serefine yapilmistir. Kapi 21 myukseklikte, 25.7 m genislikte ve 7.4 m derinliktedir. Kapi Imparatorlarin savastan zaferle dondukleri yolun uzerinde bulunur.






Trevi  Çesmesi
Barok tarzda yapilmistir. Modern Acqua Vergine, halen kullanilan Aqua Virgo, eski Roma'ya su getiren su kemerlerinden birisi olan 3 su yolunun kavsak noktasinda bulunur. Bir geleneğe gore, eğer bir ziyaretci sağ eliyle sol omuzu üzerinden çesmeye para atarsa tekrar Roma'ya donermis.







Pantheon
Yazar Marcus Agrippa tarafından tarihi Roma'nın tüm tanrılarının kutsal evi olarak nitelendirilmiştir. MS 126 da İmparator Hadrian tarafından yaptırılmıştır. 3 sıra devasa Korinth tipi kolonlarla çevrili dairesel bir yapıdır. Pantheon'un kubbesi 2000 yıldır Dünya'nın en geniş takviye görmemiş kubbesi ünvanını taşımaktadır. İç dairesel alan ve kubbe yükseklik ölçüleri aynı olup 43,3m dir. Yapıldığından bugüne dek devamlı kullanılmıştır. Günümüzde Roma katolik kilisesi olarak Aziz Mary ve Şehitlerine ithaf olunarak kullanılmaktadır.




Piazza Colonna
Marcus Aurelius'un mermer sütunundan adını alır. MS 193 de dikilmiştir. Sütun tepesindeki Aziz Paul Heykeli 1589 da Papa V. Sixtus tarafından yerleştirilmiştir.


Piazza del Popollo
Halk meydanı anlamına gelir. Neoklasik tarzda 1811_1822 yılları arasında Giuseppe Valadier tarafından tasarlanmıştır. Ortasında II. Ramses'in dikiltaşı yer alır. Dikiltaş Roma'ya Augustus'un emriyle MÖ 10 da getirilmiştir.


Scalinata della Trinita dei Monti ( İspanyol Merdivenleri)
Ispanyol Merdivenleri, Piazza di Spagna meydanı ile Piazza Trnita dei Monti meydani arasindaki dik yokusu cikar.Avrupa'nin en genis ve uzun merdivenleridir. 138 basamak icerir.1723-1725 yillari arasinda Fransiz diplomat Etienne Gueffier tarafindan yaptirilmistir.


Fontana del Barcaccia
İspanyol merdivenlerinin başında Gian Lorenzo Bernini tarafından tasarlanmış, Papa VIII. Urban tarafından açılmştır. Kayık şeklinde oluşu 1598 de Tiber nehrinin taşmasını, suların geri çekildikten sonra burada küçük bir kayığın bulunmasını tasvir eder.


Colona delI'Immacolata
Sütun 1777 de bir manastırda bulundu. 1788 de kusursuz gebelik anlayışına ithaf olunarak dikildi. Günümüzde tepesinde Meryem Ana heykeli bulunmaktadır.


Piazza Novana
MS 1 yy da yapılmış. Roma halkının gelip oyunları (agones) seyrettiği bir alanmış. Bu nedenle "Circus Agonalis" olarak da bilinir. zamanla bu isim "in agone" daha sonra da "navone" olarak değişmitir. Barok Roma sanat örneklerınden en güzellerini barındırır. Ortasinda Gian Lorenzo Bernini'nin Quattro Fiumi Çeşmesi bulunur.



Fontana dei Quattro Fiumi
Türkçesi Dört Nehir Çeşmesi'dir.Gianlorenzo Bernini'nin baş yapıtıdır. Çeşmedeki dört tanrı Dünya'nın dört büyük nehri olan Nil, Ganj, Tuna ve Rio de Plata nehirlerini temsil eder

Fontana del Moro
Deniz kabuğu içinde ayakta duran bir Afrikalının yunusla mücadelesini tasvir eder. Etrafında da dört adet denız tanrısı (Triton) bulunmaktadır


Vatikan
Roma şehri icinde etrafi duvarla cevrili 44 hektarlik alandır. Nufusu 800 dur. Şehir 1929 da kurulmustur. Katolik Kilisesinin Episkopal karar merkezidir ( Holy See) Kilise ile ilgili tüm kararlar latince yazılır. Iki pasaport verilir dini pasaport ( Holy See) ve resmi pasaport. Papa'nın oturduğu saray Apostolik Saray olarak anılır. Papa ayni zamanda Roma'da Quirinal Saray'da da kalabilir.

St. Peter Basilikası
Vatikan devleti icinde Papanin resmi calisma yeridir. Hristiyan dunyasinin en kutsal ve en buyuk kilisesidir. 60000 kisi alabilir. Isa'nin 12 Havarisinden biri olan Aziz Peter'in de gomuldugu yerdir. Basilikanin yapimina 18 Nisan 1506 da baslanmis' 18 kasim 1626 da tamamlanmistir.

Castel Sant'Angelo
Hadrian'in mezarıdır. Daha sonra kale olarak kullanılmıstır. Simdi müzedir. MS 135-139 arasında Hadrian tarafindan yaptırılmış, öldukten sonra tepesindeki bahçeye külleri serpilmis. En tepede altın bir heykel bulunur ( quadriga)

Vittorio Emanuel II Anıtı
Birleşik Italya'nın ilk kralı Victor Emmanuel için yapılmıştır. 1885 de Giuseppe Sacconi tarafından tasarımlanmıştır. 1935 de tamamlanmıştır.


Roma'da Bir Apartman


1 yorum:

GÜVEN SERİN dedi ki...

Özel yerler. Her yerden sanat fışkırıyor.