İZMİR'İN FAYTONLARI

BEREKETLI TOPRAKLAR

DOĞU KARADENİZ 2013

BERLIN ve HAMBURG

Ilk Fotograf Sunumum.

2 Temmuz 2010 Cuma

POMPEII

Pompeii şehri, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlaması sonucunda tamamen yok olmuştur. 200 bini aşkın insan hayatnı kaybetmiştir. Bu büyük patlamada ve patlamada çıkan kül ve lav karışımı insanların ve eşyalarının üzerini bir örtü gibi kaplamış ve oksijenle ilişkisini kesmiştir. Bu nedenle kalıntılar günümüze kadar yok olmamış ve Eski Roma kentleri konusunda yeni bilgilere ulaşılmasını sağlamıştır.Kimi insanlar alışverişlerini yaparlarken lavlara yakalanmış kimileri ise evindeyken hepsi bir anda yok olmuştur.

Anıt Kapılar
Forum bolumu kuzeyinde Imparator ailesi icin yapilmistir. Jupiter tapinagi her iki tarafinda bulunur. Bati kismindaki Agustus'a ' dogu kismindaki ise Neron icin yapilmistir.

Av Evi
MS 79 da patlamadan az once tamamlanmis. Zengin bir duvar boya dekorasyonuna sahip


Basilika
MO 2yy ikinci yarisinda yapilmistir. Bina adalet sarayi ve is anlasmalarinin yapimi icin kullanilmistir.



Ceii Evi
Evin on yuzundeki plakadan sahibinin L. CeiusSecundus oldugu tahmin ediliyor. Bahce duvarinda zengin bir av sahnesi resmi bulunmakta


İsis Tapınağı



Kare Şeklinde Sütun Kemerli Alan
Dort kenarı sütunlu kemerle cevrili bu tiyatro tipi Yunan modelidir. Ayni bölgede bulunan iki tiyatronun seyircileri oyun arasında burada dolaşır, yağmur yağdıginda ise sütunlu kemer altına sığinırlarmış.


Küçük Çeşmeli Ev
MO 1 yy yapilmistir. Zengin dekoru iceri giren ziyaretcilere evde yasayanlarin sosyal statusu hakkinda bir fikir sahibi olmasini saglar. Evin catisi ice dogru egimlidir yagan yagmur sulari ortadaki bir oluga ve ordan da sarnicta toplanir. Sutunlu sundurmali bahce duvarlari zengin fresklerle susludur.



Menander Evi
MO 3yy da yapilmis. Neron'un ikinci esi Pappea Sabina'nin ailesi Pappaei ailesine ait oldugu tahmin ediliyor. Evdeki boyama eserlerden bir tanesinde Yunanli oyun yazari Menander tasvir edildiginden ev bu adla anilmaktadir.



Octavius Quartio Evi
MO 2yy yapilmis. Girisinde bulunan muhurden evin Octavius Quartio' ya ait oldugu saptanmistir.


Vetutius Placidus Thermopolium
Thermopolia lar Pompeii de cok yaygın olup halka açık sıcak yemek ve içecek servisi yapilan kuruluşlardı. O devirde evde oğle yemeği yemek adeti yokmuş.



Fırın



Forum
Sehrin merkezinde at arabalarinin girisinin yasak oldugu, iki caddenin kesistigi bolge etrafini dini, siyasi ve is merkezleri cevrelemistir.



















Hiç yorum yok: