İZMİR'İN FAYTONLARI

BEREKETLI TOPRAKLAR

DOĞU KARADENİZ 2013

BERLIN ve HAMBURG

Ilk Fotograf Sunumum.

10 Şubat 2013 Pazar

BOĞATEPE KÖYÜ - ÇILDIR GÖLÜ


Malakanlar, kökleri Rusya’ya dayanan bir topluluktur. 1800’lü yılların başında Rus Çarı Deli Petro, dini inançları gereği haftada sadece iki gün süt içme yasağı getirince buna karşı çıkıp her gün süt içmek isteyen, Rusların “süt içenler” anlamına gelen “Molokan” diye adlandırıp önce Kafkasya’ya sonra Osmanlı imparatorluğuna sürdükleri ve Molokanizm’i bir hayat felsefesi olarak kabul eden insanlardır.



Molokanizm, Ortodoks Kilisesinden ayrılmış bir tarikattır. 28 Mart 1805 yılında başlayan bu ayrılış, 22 Mart 1809 yılına kadar sürdü. Malakanlar o dönemlerde Ruslar´la bir anlaşmazlığa düşerler. Rusların inancına göre, haftada sadece iki gün süt içme geleneği vardı. Malakanlar ise; bu inanca itiraz ederek haftanın her gününde süt içilebileceğini savunuyorlardı. Zaten Rusçada Moloko kelimesi süt, Molokan ise süt içen anlamına gelir. 1682 yılında Ortodoks Kilisesi’nden bu sebeple ayrılan bu insanlar önce Kafkasya’nın kuzeyine daha sonra da Osmanlı ve İran sınırları boyunca Tiflis, Erivan ve Bakü eyaletlerine yerleştirildiler.*
1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşlarının ardından, Ruslar tarafından Kars’a yerleştirilen bu insanlar uzun yıllar burada kaldıktan sonra başta ABD ve Avustralya olmak üzere diğer ülkelere yerleşmişlerdir. Türkiye´de sayıları az da olsa Kars ve İstanbul´da yaşamaktadırlar.
Eski adi Zavot olan Boğatepe Köyüne de yerleşen Molokanlar daha sonra bölge halkına sütcülüğü ve peynir imalatını öğretmiştir. Günümüzde köyde peynir imalathaneleri, Peynir ve şifalı otlar müzesi bulunmaktadır. 





















 ÇILDIR GÖLÜ VE BALIKCILIK











Hiç yorum yok: