İZMİR'İN FAYTONLARI

BEREKETLI TOPRAKLAR

DOĞU KARADENİZ 2013

BERLIN ve HAMBURG

Ilk Fotograf Sunumum.

13 Kasım 2011 Pazar

DUBROVNIK-HIRVATISTAN

Dubrovnik

Pile-Şehirin Ana Giriş Kapısı

Placa-Stradun

Büyük Onofrio Çeşmesi
Napoli'li mimar Onofrio Della Cava'nın eseridir. 15yy da yapılmıştır.

Büyük Onofrio Çeşmesi Detay

St. Saviour Kilisesi
1520 Yılındaki depremde hayatta kalanların şükran amacıyla inşa edilmiştir. 1667 depreminni hasar
almadan atlatmıştır. Andrijic Kardeşler tarafından Rönesasns stiline uygun olarak yapılmıştır.

St. Saviour Kilisesi İç Mekan

Franciscan Manastırı Çan Kulesi

St. Blaise Kilisesi

St. Blaise-Dubrovnik'in Koruyucusu
Bir efsaneye göre St. Blaise 10 yy da şehrin koruyucusu olmuştur. Pietro Orsoelo komutasında güçlü gemilerle gelen Venedikliler 972 yılında Neretva Vadisi halkını yendiler ve onları vergi ödemeye zorladılar. Planları Dubrovniki fethetmekti. St. Stephen Kilisesinde Stojko isimli rahip şehri korumak için çok dua etti, birden bir grup silahlı kişiler gördü. Bunlardan bir tanesi yaşlı uzun sakallı kişiydi ve kendini cennetten gönderilen şehit rahip St. Blaise olarak tanıtıyordu. Dubrovniki Venediklilerden korumak için gelmişti.

Orlando'nun Sütunu
Bonino'nun eseri olan Orlando'nun sütunu Büyük Charles'in ordusundaki efsanevi kahraman Roland isimli ortaçağ savaşcısını temsil eder. Sütundaki St. Blaise figürlü beyaz bayrak Dubrovnik var oldukça dalgalanacaktır. Sütun altında Dubrovnik'in dirsek boyu olarak referans ölçü birimi yer alır 51,2 cm. Tarihte kumaş alanlar buraya gelip aldıkları kumaşın doğru ölçülüp ölçülmediğini kontrol ederlermiş.


Sponza Sarayı
1520 Yılında Paskoje Milicevic tarafından Gothic Rönesans stilinde yapılmıştır. Taş oyma işçiliği Korcula adasından Andrijic kardeşler tarafından yapılmıştır. Bahçesindeki kemer üzerinde tüccarlar için önemli bir yazıt yer alır. "Kanunlarımız ölçü aletleri üzerinden hırsızlık yapmayı yasaklar. Ey tüccar malını tartarken dikkatli ol! Malını tartarken aynı zamanda vicdanını da tartmaktasın.! Unutma Tanrı tarafından her an gözlenmektesin."


Şehir Çan ve Saat Kulesi
Çan ve Saat Kulesi 1444 yılında inşa edilmiştir. Büyük Çan 1506 da Usta Ivan Rabljanin tarafından dökülmüştür. 1667 depreminde zarar gören kule 1929 da tekrar inşa edilmiştir.

Friars Minor Franciscan Manastırı
Manastırın kuruluşu Assisi'nin Azizi Francis'inin Dubrovnikde kalışıyla başlar. Franciscan tarihçi Sebastian Dolci'ye göre Assisi azizi Dubrovnik'de kalırken Gruz'da genç bir adam olarak tekrar doğar.

St. Mary Assumption Katedrali
Mimar Buffolini tarafından 1713 de Roman Barok stilinde tasarlanmış,Ilija Katicic tarafından inşa edilmiştir. Eski Dubrovnik kronolojisine göre Ingiltere Kralı I. Arslan Yurekli Richard, III. Haçlı seferinden dönerken Adriyatik'de büyük bir fırtınaya yakalanır ve gemisi batar. Kendisi bir Venedik gemisi tarafından kurtarılarak karaya çıkarılır. Karaya çıkan kral kurtuluşuna karşılık iki kilise yaptırmaya and içer. Birisi karaya ayak bastığı yerde diğeri ise İngiltere'de olacaktır.

Gundulic Meydanı
Heykeltraş Ivan Rendic tarafından 1893 de yapılan Ivan Gundulıc'in heykeli yer alır. Heykelin kaidesinin dört yüzünde şairin meşhur "Osman" adlı epik şiirinin dört ana bölümünden esinlenerek yapılmış canlandırmalar yer alır. Meydan gündüzleri pazar olarak geceleri ise ozellikle yaz festivalinde performans gösteri yeri olarak faaliyet gösterir.


Şehir Surları

Surlardan placa-Stradun

Lovrijenac Kalesi
Lazareti
Ortaçağda savaşlardan sonra en büyük tehlike bulaşıcı salgın hastalıklardı. Bu hastalıkların en tehlikelisi Kara Ölüm olarak da adlandırılan vebaydı. Dubrovnik'e denizaşırı ülkelerden gelen kişiler 40 gün süreyle Lazareti'de karantinaya alınıyordu.

Dük'ün Sarayı
Hırvat sahillerinin en ,nemli yapısıdır. Eskiden hükümet yetkililerinin ikametgah yeriydi. Gothic Rönesans Barok stillerinde yapılmıştır.

Dominican Manastırı
Yapımına 1301 de başlanmış olup 16 yy kadar inşaatı sürmüştür. Daha sonra etrafı şehir surlarıyla çevrilmiştir. Gothic ve Rönesans stili etkileri görülür.


Minceta







Hiç yorum yok: