İZMİR'İN FAYTONLARI

BEREKETLI TOPRAKLAR

DOĞU KARADENİZ 2013

BERLIN ve HAMBURG

Ilk Fotograf Sunumum.

21 Mart 2010 Pazar

İSTANBUL BOĞAZI YALILAR SARAYLAR

Mısır Konsolosluğu
Hidiv Abbas Hilmi Paşa nın annesi için yazlık bir ev olarak inşaa edilmiştir.



Ahmet Necip Bey Marki Yalısı
Üslubu : Neo-Mauresque (eklektik Kuzey Afrika üslubuna benzetilerek İslâmi bir dekorasyon görüntüsü arzusu).
Yapı Tarzı : Ahşap / bağdadî
İnşa tarihi : XIX.yüzyıl sonu
Mimarı : İtalyan
Yüzölçümü: Arsası: 2.400 m2 Binası: 700 m2
Cumhuriyet'in başında Fransa'da ölen ve bir Fransız Markisi olan yalının yaptırıcısı, Melike Aliye Hanım'la evlenebilmek için İslâmlığı kabul ederek, Ahmet Necip ismini alıyor


Ahmet Afif Paşa Yalısı
1910 yılında yaptırılmış Yalının ilk sahibi Koca Reşit Paşa'nın kızı Ferendiz Hanımdır.İkinci sahibi (devrinde iaşe işlerine bakan) Refia Sultan’ın eşi (Beyrutlu) Levazım Dairesi reisi Ahmet Afif Paşa'dır. "XIX. yüzyılda (Turhan Paşa'nın), Ferik Ahmet Paşa'nın, (Kabuli Paşa'nın), (Faik Bey'in) yalıları bu sahile dizilmişti."Levazım Reisi ve Birinci Ferik Ahmed Afif Paşa (1852-1920) tarafından dönemin ünlü mimarı Alexandre Vallaury'ye yaptırılmıştır.
Bahriyeli Sedat Bey Yalısı
Neo-Barok tarzda 1900 lerin başında Sedat Bey in dedesi Mustafa Reşit Paşa tarafından yapılımıştı.

Beylerbeyi Sarayı
Sultan Abdülaziz tarafından Sarkis Balyan'a yaptırılmıştır.




Kalender Paşa Yalısı
Kalender Kasrı(Yeniköy): Buradaki ilk saray Sultanahmet Camiinin müteahhiti Kalender Çavuş tarafından inşaa edilmişti.1828-29 yıllarında ,peygamberin kutsal bayrağının burada saklandığı ve imparatorun ailesinin burdan geçerken ayağa kalkıp yalıya döndükleri söylenir.Şimdiki taştan yapılmış Kalender Kasrı 1870 yılların başında Abdülaziz in emriyle Sarkis Balyan tarafından yapılmış.Şimdilerde askeri dinlenme tesisi olarak kullanılmaktadır.



Hovannes Dadyan Yalısı ( Mavi Boyalı) Hamapulos Yalısı ( Sarı Boyalı)















Küçüksu Kasrı
Sultan Abdülmecit tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılmış, inşaatı 1856 yılında tamamlanmıştır. Eski adı "Göksu Kasrı" olan bu yapı, padişahların, Boğaziçi kıyılarına iniş kasırlarından biridir. Devamlı ikamet için kullanılmayıp, padişahın dinlenmesi için vakit geçirdiği mekan olarak kullanılmış.


Edip Efendi Yalısı
1753 yılında yapılmıştır. Ancak 19. Yüzyıl başında yenilenmiştir. Kandilli burnu üzerine yerleşmiş görkemli bir yalıdır. İlk sahipleri Muammer bey ve Kani Paşa olmuş ancak o daha ziyade üçüncü sahibi Edib Efendi'nin adıyla anılır olmuştur




Ethem Pertev Yalısı
(1860) arabesk ve artnouveau üslubunda inşa edilmiştir. Bir adı da "Süslü Yalı"dır. Saraylı  Fatma hanım tarafından inşa ettirilmiştir. "Kanlıca körfezindeki Süslü (ahşap) Yalıyı eczacı Ethem Pertev, ondan 74 no'lu Şirket-i Hayriye vapuru kaptanı Hayri Kaptan almış. Şimdi varisleri Adnan İrfan beylere ait.

Hacı Ahmet Bey Yalısı
Hacı Ahmet Bey yalısı(Kanlıca): Sultan 2.Abdülhamid zamanında farklı bi tarzda yapılmıştır.Şimdiki sahibi Nazmiye Ramazanoğludur


Halil Ethem Paşa Yalısı
Barok bir plan üzerine, duvarları ahşap neoklasik üslupta 19. yy ikinci yarısında inşa edilen Çubuklu dönemecindeki Halil Ethem Paşa Yalısı, ilk sahibi 2. Abdülhamid' in sadrazamlarından Ethem İbrahim Paşa'dır.

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı
Hekimbaşı Salih Efendi(1817-1905),1843 yılında Türkiye nin ilk tıp okulundan mezun olmuştu 3 değişik Sultanın doktorluğunu yapmış ve kentteki bütün tıbbi kuruluşları denetlemiş Botanik meraklısı olduğundan bir güle onun adı verilmiş.Soyundan gelenler hala yalıda yaşamaktadırlar.



Huber Köşkü
Köşk bir silah tüccarı ve Krupp firmasının temsilcisi olan Auguste Huber'e aitti. Mimarı ve yapım yılı tam olarak bilinmemektedir. Fakat muhtemelen ünlü İtalyan mimar D'Aronco tarafından yapılmış, yine bu mimar tarafından farklı zamanlarda yapılan ilavelerle genişletilmiştir.

Huber ailesi işgal öncesinde İstanbul'u terketmiş, bundan sonra köşk çeşitli kişilerin mülkiyetine geçmiştir. En son, köşk 1985'te kamulaştırılmış ve Cumhurbaşkanlığı Rezidansı olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kıbrıslı Yalısı
Kıbrıslı Mehmet Emin Paşa,dürüst ve yetenekli bir devlet adamıymış.3 değişik Sultana sadrazamlık ve Rusya büyükelçiliği yapmış.Yalıyı 1840 yılında satın almıştır ve ozamandan beri aynı ailede kalmıştır.Boğazın en eski ve sürekli oturulan yalısıdır.

Kont Ostrorog  ve Sadullah Paşa Yalıları
Kont Ostrorog Yalısı: Polanya doğumlu,şeriat hukukunun batılı uzmanı Osmanlının Hukuk danışmanı Leon Ostrorog burayı 1904 yılında satın almış

Rahmi Koç Yalısı
Art nouveau üslubu esintili, rengi,1895 yılında inşa edilen ve varlıklı bir ailenin restore ettirdiği Boğaziçi'nin Anadolu yakasının dikkat çeken bu yalısının tarihteki mülkiyet durumu şöyledir :

II.Abdülhamit dönemi' nde Nuri Paşa'nın oğlu, ressam Hami bey yanlarındaki yalının sahibi olan Marki Necip'in kızı markiz ile evlenmiştir. Hami beyden yalıyı CHP ziraat vekillerinden Muhlis Erkmen satın almış; ondan da Sadıkzadeler satın almışlardır.Yalı son olarak Rahmi Koç mülkiyetine geçmiştir.

Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı
Yeniköy, Köybaşı Caddesi


Üslubu: Neo-barok eğilimli (ahşap/bağdadî).
İnşası : Bugünkü binası olarak  98yıllık.
1985 yılından sonra Erbilgin Yalısı olmuştur.
(Yazıcı) Münip Paşa'dan, (Abdülhamit'in oğlu, Şehzade) Burhanettin Efendi, ondan da Mısırlı Ahmet İhsan Bey 1923’te satın almış; Ahmet İhsan Bey'in (Kral Hüseyin, Kral Fuat ve Kral Faruk'a Mısır Sarayında Chambellan (mabeyncilik) yapmış olan Ahmet İhsan Bey 1946’da Mısır'da ölerek orada gömülmüştür.) ve Türk eşinin ölümü üzerine, mirasçı olarak dört kızı (Nebiha, Melek, Nimet, Semiha)'ya kalmıştır.

Şerifler Yalısı
Boğaziçi'nde Emirgan sahilinde, barok üslupta yapılmış tipik bir Türk yalısıdır. 1782 yılında yapılmıştır


Yağcı Şefik Bey Yalısı
Yagci haci sefik bey yalisi(Kanlıca): Artnouveau tarzında 1905 yılında Cemile Sultan Sarayının yerine yapılmıştı.Şefik Bey zengin bir iş adamı,güvenilir bi hükümet yetkilisiydi ve donanma Filosu cemiyetinin kurucusuydu.


Çırağan Sarayı

 
Kuleli
Fatih Sultan Mehmet (1451-1481) İstanbul’u aldığı zaman Kuleli’nin şimdi bulunduğu yerde bir koru, içerisinde de bir manastır ile bir kule bulunuyordu.  Kanuni Sultan Süleyman (1520-1577) padişah olunca bahçede yüksek bir kulesi bulunan dokuz katlı ve her katı fıskiyeli havuzlarla süslenen büyük bir kasır yaptırmıştır. Sultan Ahmet III (1703-1730) devrinde kule bahçesi ve etrafı has olarak kendisine verilmiştir. Bizans devrinden kalan kule yıktırılmıştır. II. Mahmut (1808-1839) döneminde, Bostancıbaşı Odaları mevkiinde, yani okulun şimdi bulunduğu yerdeki bu kışla, Kuleli Askeri Lisesi’nin ilk yapısı olmuştur. Abdülmecit devrinde (1839-1861) kışla yanınca yerine, yarı kargir olarak yenisi inşa edilmiştir(1843). İki tarafına da kuleler yapıldığı için kışlaya bu tarihten itibaren Kuleli Kışla denilmeye başlanmıştır.







Ali Vafi Köşkü
İlk sahibi ermeni bir banker olup 1915 de Giritli Ali Vafi satın almıştır.




Zeki Paşa Yalısı
Yalı XIX. yüzyılın II. Yarısında yapılmıştır. Mimarı Alexandre Vallaury’dir. Yalının ilk sahibi Sultan II. Abdülhamit (1876–1909) döneminde Tophane Müşirliği ve Askeri Mektepler Nazırlığı yapmış olan Müşir Zeki Paşa’dır (1849–1914).


Ali Rıza Paşa Yalısı ( Pembe Bina)
Ali rıza paşa yalısı(Yeniköy): Artnouveau tarzında 19.YY. nin başında inşaa edilmiştir.Ali Rıza Paşa meslek hayatının büyük bir bölümnü Fransa da geçiren bir askeri harita uzmanıydı.




Anadolu Kavağı


1 yorum:

Fifico dedi ki...

emeğinize Sağlık . Resimler ile tanıtmışsınız. Kuleli 'yi köprüden görerek binanın ismini merak edip araştırmakla uğraşıp durduk annemle. bu bilgiye ulaşmakta google'dan en zor oluyormuş ismini bilemedikten sonra... Şimdi o iki köprünun arasında parlayan uzun ışıklı binanın Kuleli olduğunu sayenizde öğrendik. Allah Razı olsun :) gerçekten teşekkürler.